Lelek długoogonowy


Lelek długoogonowy to jeden z tych ptaków, których nie widać, dopóki nie znajdzie się praktycznie nad nim. Słynie ze swojej zdolności do… kamuflaż idealnie wtapia się w tło lasu.

Rzucam wyzwanie każdemu, by znalazł ptaka poniżej po lewej bez długich poszukiwań i powiększania zdjęcia. Kiedy już go zobaczysz, trudno uwierzyć, że nie mogłeś go widzieć przez cały czas.

Informacje o ptakach.

Gdzie możemy zobaczyć lelka długoogonowego?

Znajduje się w Lasy Brufut, około czterdziestu minut jazdy od Footsteps

Jak to wygląda?

Przeważnie rdzawobrązowe lub szarobrązowe, w Gambii ciemnobrązowe. Samce i samice mają charakterystyczne jasne plamy na zewnętrznych skrzydłach oraz po bokach ogonów, które u samców są białe, a u samic płowe. Dorosłe lelkowate dorastają do długości 25–33 cm i ważą od 55 do 78 g.

Czym się żywi?

W nocy żywią się głównie owadami.

Chcesz poznać ciekawy fakt?

Ten mały ptaszek ma dość niezwykły dziób, który może rozchylić się w kształt łyżeczki, co ułatwia mu łapanie owadów w locie. 

Jak to brzmi?

Jego odgłos to wysoki, szybki, mechaniczny trel. W locie i podczas polowania na owady wydaje dźwięk podobny do Chieaww.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Przewijanie do góry